Google’a 2020 yılında kullanıcıların verilerini gizli bir şekilde toplama nedeniyle başlatılan soruşturma devam ediyor. Google’ın bu davayı kaybetmesi halinde 5 milyar dolarlık cezayla karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor.
Google’ın gizli modu kullanarak arkasında tarama geçmişi, çerez gibi izler bırakmak istemeyen kullanıcıların da hareketlerini takip ederek verilerini topladığı ve elde ettiği verileri ticari amaçla kullandığı ortaya çıktı.
Dava Artık Çok Yakın
2020 yılında başlatılan soruşturma kapsamında Google’a henüz bir dava açılmış durumda değil. Lakin geçtiğimiz günlerde Kaliforniya Yargıcı Yvonne Gonzales Rogers, Google’ın olayı kontrol altında tutma yönündeki talebini reddetmiş ve soruşturmanın davaya dönüşmesinin bir nevi yolunu açmış oldu.
Konuyla ilgili olarak Google sözcüsü Jose Casenta, birtakım açıklamalarda bulundu. Casenta, gizli modda gerçekleştirilen işlemlerin yalnızca cihazda kaydedilmesine izin verilmediği belirtti. Açılan her yeni gizli sekmede sitelerin kullanıcı hareketlerini izleyebileceğini ve veri toplayabileceğini dile getirdi.

Kişiselleştirilmiş Reklamlar İçin Kullanıldı
Yargıç Rogers, Google’ın normal aramanın yanı sıra gizli sekmede gerçekleştirilen aramaları da kullanarak kullanıcılar için kişiselleştirilmiş reklamlar oluşturduğunu ifade etti. Google’ın güttüğü ticari çıkar düşüncesinin kullanıcıya ekonomik anlamda zarar verdiğinin de altını çizdi.
Yargıç Rogers, Google’a açılması muhtemel olan bu davada verilecek olan tazminat cezasının yeterli olmayacağını, gizli sekmede veri toplanmaması için Google tarafından da adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.
Soruşturma kapsamında bir uzlaşı olup olmayacağı merak konusu. Eğer iki taraf herhangi bir uzlaşıya varamazsa Google, tarihin en büyük cezalarından birini ödemek zorunda kalabilir. Önümüzdeki günlerde sürecin netleşmesi bekleniyor.